fbpx
Home » Прахово боядисване на различни метали

Прахово боядисване на различни метали

Линия за прахово боядисване на детайли и конструкции с размер

3500 х 1500 х 500 мм (дължина/височина/ширина).

На 1 греда (подвеска) може да се закачат детайли до:

160 кг.

Ако целите безупречно боядисване на метали, сте на правилното място. Процесът на прахово боядисване предоставя неограничени дизайнерски решения, здравина, перфектно качество и икономичност.

Прахово боядисване метал
Ръчно прахово боядисване

Процесът на прахово боядисване

При процеса на прахово боядисване си взаимодействат положителни и отрицателни заряди. Материалът, който се боядисва е подложен на отрицателен заряд, а впръскваната боя е с положителен заряд. Така двете противоположности се привличат и протича процесът на боядисване. Всичко това протича в специална асептична камера, а прясно боядисаният продукт се подлага на висока температура в пещ.

Боята, която се използва няма нужда от разтворител както обикновените течни бои. При прахово боядисване, се постига ефект на здраво и гладко покритие, без следи от втечняване и неравномерности. Най-често, на прахово боядисване, бъдат подлагани автомобили, домакински уреди, ранообразни видове метали.

От изключителна важност за постигането на висококачествено прахово боядисване е правилното подготвяне на продукта за самия процес. На първо място, е обезмасляването на повърхността на метала, а след това, нанасянето на адхезионен слой. Тези две стъпки са в основата на доброто качество.

Полимеризацията, или на по-достъпен език – изпичането, е другата важна стъпка в процеса на прахово боядисване. Тя става във високотемпературна пещ и при строго контролирана среда. Различните марки прахови бои се изпичат на различни температури, като изискванията на производителя се следят строго, за да се постигне оптимален резултат.

Прахово боядисване при нас

В Джусита-ДЕС разполагаме с електростатични пистолети за нанасяне на праховата боя и пещ с размери 3.5м х 1.6м х 0.5м, която ни дава възможност да се изпичат различни детайли с тези габарити. В процеса на работа се използва и релсов път за постигане на по-висока производителност. Предлагаме бои на реномирани световни производители, както и обезмасляване и предварителна подготовка на метала.

Подготовка на метали за прахово боядисване
Химическа обработка на метали преди прахово боядисване

Джусита-ДЕС предлага боядисване с праховите бои на едни от водещите производители Pulverit и TIGER. Качествените продукти на тези фирми са популярни в световен мащаб. При нас може да намерите широк спектър от прахови бои във всички цветове по системата RAL в различни варианти (епоксиден, полиестерен, епоксидно-полиестерен и полиуретанов вариант). Допълнително, имате възможност да изберете и вида на покритието – текстура, шагрен, гланц, полугланц, полумат и мат.

RAL colours

Нашият професионален екип активно следи европейските и световни тенденции в бранша. Предлагаме набор от архитектурни полиестерни прахови бои в матов вариант и разнообразни специални ефекти. Нашата цел е да покрием изискванията и на най-взискателните архитекти и дизайнери и да им дадем възможност да реализират и най-смелите си креативни идеи.

Продуктите, с които работим

Прахов цинков грунд Pulverit – уникална разработка на един от лидерите на световния пазар. Продуктът е създаден по специална технология. Нанесеното покритие гарантира отлично качество и издържа тест на солена мъгла повече от 2000 часа.

OptiFlex ® 2 – най-напредналата  технология за ръчно прахово боядисване. Гарантира безупречното изпълнение на сложни геометрични форми. Популярна с изключително качество и ефективност дори при най- трудни климатични условия.

Преди боядисване всички детайли се подлагат на предварителна подкотовка с M Coat и Surf Pass C712. Те са ново поколение нано керамични препарати за предварителна обработка на стомана, галванизирана стомана и алуминий.

Surf Pass C712 – екосъобразен препарат, който образува защитно нано керамично конверсионно покритие върху алиминий, алуминиеви и цинкови сплави, стомана, горещо галванизирана и електрогалванизирана стомана и Al-Mg-Si сплави. Покритието, което се образува върху повърхностите, осигурява повишена адхезия за спомагане на процеса на прахово боядисване и повишава устойчивостта срещу корозия. Образуваният слой е със златисто-жълт цвят. Surf Pass C712 гарантира цвят и плътност на покритието.

M Coat – екосъобразен препарат, който образува защитно нано керамично конверсионно покритие върху стомана, горещо галванизирана стомана, неръждаема стомана серия 4ххх и алуминиеви сплави. Продуктът замества класическото фосфатиране и хроматиране и има изключително ниска токсичност в сравнение с най-разпространените препарати.

Прахово боядисване метали
Електростатично боядисване на детайли