fbpx
Home » ДИГИТАЛЕН или ОФСЕТОВ ПЕЧАТ ЗА ВИЗИТКИ

ДИГИТАЛЕН или ОФСЕТОВ ПЕЧАТ ЗА ВИЗИТКИ

Искате да поръчате визитки?

Те могат да се произведат чрез дигитален или офсетов печат и на пръв поглед няма съществена, видима разлика.

Кой метод е по-подходящ, за да постигнете желания резултат?

За малки бройки, 100, 200 или 300 визитки, е най-добре да заложите на дигитална машина. Ако поръчката е експресна също е по-удачно да се използва дигиталния способ. Дигиталните машини са професионални принтери, които завземат все по-голяма част от пазара на полиграфски услуги и покриват все по-обхватен периметър от възможности.

След като имате дизайна и предпечата е достатъчно да сложите избраната хартия, да натиснете бутона PRINT и след 5 минути 100-200 броя визитки са отпечатани. Единственото, което остава е да се нарежат и ако разполагате с полиграфски нож след още десетина минути ще имате готов продукт, годен за раздаване.

Характерна разлика между двата типа печат е, че при при офсетовия ако имаме само червено или само синьо, или зелено, или черно  и т.н. се брои за един цвят, а при дигиталния печат може да се брои за един цвят само черното, а всичко останало е пълноцветен печат.

Но трябва да отчетем факта, че въпреки сериозните преимущества дигитаният печат има и няколко недостатъка.
Първо

Цветовата наситеност е завишена и визията е по-тъмна, което в някои случаи допада на клиентите.

Второ

Ако от някой цвят е заложен малък процент, под 10%, то не се отпечатва прецизно и ако дизайна е в пастелно бледа гама е много вероятно да няма читаемост. Ще се наложи да се направят допълнителни цветови корекции, без да може да се достигне напълно до желаната визуализация.

Трето

При принтирането повечето дигитални машини (изключваме последните модели след 2019 година) нямат система, която да поставя отпечатъка винаги на едно и също място и отклонението може да варира до 1 мм. Това се отразява при рязането и на някои визитки текстовете може да са прекалено близо до ръбовете. Ако в дизайна има включена рамка, при рязането този контур може да  изглежда нецентриран и при различните екзмпляри сякаш ще „играе“ във всички посоки. При дигиталния печат е желателно да се избягва рамкирането.

Четвърто

На дигиталните машини не е възможно да се използват специални мастила от PANTONE скала, а най-съвременните модели са в състояние да ги имитират до 95% сходност. Но златен или сребърен бронз не може да се използва. Поради тази причина и тъмните хартии не са удачни да се използват, ако машината няма система да поставя под печата бяла подложка.

Пето

Ако се налага ламиниране след печата трябва да се използват само специални фолиа за дигитален печат, които са значително по-скъпи.

Най-съществените недостатъци на офсетовия печат са:
Първо

След отпечатването е нужно технологично време отпечатъкът да изсъхне – около 12-24 часа, в зависимост от сезона и климатизацията на помещението, но и след този период на съхнене, съществува риск от копиране. При рязането да мигрира мастило от лицето към гърба или обратно и визитките да изглеждат като зацапани. Този процес на съхнене може да е доста дълъг в зависимост от вида хартия и наситеност на отпечатъка. При механично търкане и след двадесет дена има вероятност да се наблюдава „размазване“.  

Второ

Има печатар, които е отговорен да съблюдава и регулира наситеността на цвета, както и абсолютното съвпадение на всеки цвят един върху друг. Колкото човекът е по-опитен и има по-добро цветоусещане, толкова резултатът е по-добър.

Трето

Офсетовият печат е пригоден за по-дълги тиражи и някой път, може да се наблюдава леко вариране в цвета, особено ако машината е спирала няколко пъти. На всяко спиране е небходина корекция и влизане в тираж. При попадане на такива листи в тиража може да се наблюдава отклонения в цветово отношение. Правилото е да бъдат извадени от тиража.

Четвърто

За да се „наместят“ цветовете един върху друг и да се постигне точната наситеност за пълноцветен тираж са необходими допълнителни сто тиражни листа наречени „макулатури“. Това не е рентабилно при малки тиражи и при по-скъпи хартии, защото води до оскъпяване. За сравнение дигиталните машини могат да не дадат нито един лист макулатура.

Претегляйки предимства и недостатъците на дигитален или офсетов печат вече можете сами да прецените какъв печат да изберете, но ако имате дори и незначителни съмнения, може да се консултирате с нашите специалисти, да ви ориентират спрямо конкретните параметри.

дигитален или офсетов печат

Следващата статия ще е на тема: ПРАВИЛА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ПРИГОТВЕН ФАЙЛ ЗА ПЕЧАТ НА ВИЗИТКИ.

За информация свързана с водно рязане посетете: www.waterjet.bg

Разгледайте и другите ни дейности: прахово боядисване; галерии с продукти; външна реклама; печатница