fbpx
Home » ХАРТИЯТА

ХАРТИЯТА

ХАРТИЯТА е тънък, плосък материал, получен чрез пресоването на влажни растителни влакна, съдържащи целулоза.

Процесът за производство е открит в Китай, в началото на II век. Според една от легендите евнух на име Цай Лун, наблюдавайки птиците как строят гнездата си му се видяло добра идея да смеси кора от черница, влакна от лико, парцали от износени рибарски мрежи и вода да направи каша, която да разстели, изсуши и пресова. Това откритие векове се пази в дълбока тайна.

Простите и достъпни съставки налагат хартията в много сфери с широка употреба.

Измерването на хартията е в грам на квадратен метър. Хартия се наричат всички материали с маса от 40 до 200 гр/м2 . Над 200 гр/м2 се наричат картони, когато дебелината е над 600 гр/м2 се наричат мукава.

Има машинно и ръчно производство на хартии. Основната суровина са целулозните влакна, които след примесване с много вода се цели да се отделят едно от друго до получаване на хомогенна каша, която се излива във фино сито. След оцеждане на водата процесът може да се повтаря за удебеляване на материала и увеличаване грамажа на хартията. Когато изсъхне повърхността, хартията може да се импрегнира с помощта на нишесте, поливинилов алкохол или друг химикал. Частична импрегнация може да се получи и в дълбочина, като още в кашата се добавят специфични химикали и пълнители (каолин, талк, тебешир и т.н.), чрез които се запълват обемите между влакната, за да се получи по-гладка и по-мека хартия. Възможно е да се добавят и оцветители в кашата, чрез които хартията придобива цвят дори в дълбочина.

Натуралният цвят на хартията е бледо жълто-кафяв с нюанси към бледо сиво. В естествен цвят и структура са вестникарските и обемни хартии.

За много от нуждите са необходими хартии с по-висока белота. Добавяйки в кашата различни химикали, обикновено на хлорна основа се извличат естествените оцветители.

Хартията - голямо разнообразие от видове

Видове хартия

Когато върху повърхността не е нанесено допълнително покритие, тези хартии и картони независимо дали са бели, натурални или оцветени се наричат НЕПРОМАЗАНИ. Към тази група спадат: офсет, крафт, структурни хартии, велпапе, мукава и др.

Следващата група е ЕДНОСТРАННО ПРОМАЗАНИ. Подходящи за печат от едната страна и много използвани за етикети, кутии, опаковки, корици, глави на календари и т.н.

Широко използваната група е ДВУСТРАННО ХРОМОВАТА от 90 до 400 гр/м2. Това са най-висококачествените хартии с най-голяма белота и голяма еластичност, пригодени за перфектен отпечатък. Използват се за листовки, дипляни, брошури, каталози, визитки, книги с илюстрации, плакати и безкрайно широко приложение. Този тип може да е МАТ или ГЛАНЦ. Традиционно в България се предпочитат гланцовите хартии, а в Европа матовите. Предимствата на матовата хартия е че е с няколко микрона по-дебела в сравнение със същия грамаж гланцова хартия, читаемостта е по-добра, защото не „хвърля“ отблясъци, но отпечатъците са леко по-бледи (матови). Най-ярки и наситени изображения се получават върху гланцовите материали.

Друга група е ХИМИЗИРАНАТА. Тази група се обработва така, че когато се пише върху първия лист като с индиго се отпечатва на няколко следващи екземпляра. Този ефект се получава чрез производствено нанасяне на миниатюрни капсули с мастило и при натиск, те се пукат и оставят следа върху следващия екземпляр.

Следваща група е СТИКЕРНАТА. От едната страна има импрегнация, а от другата лепилен слой, който не цапа, не мокри и е много удобно за работа. Фабрично винаги е 80 гр/м2. Разделя се на нисък, среден и висок гланц за лицето, а силиконовата хартия – помощния слой е с рязан, прецепен на всеки 2 см за по-бързо отлепяне или цял гръб. Използва се за етикети или каширане върху мукава или велпапе.

СИНТЕТИЧНИ хартии – получават се изцяло по химичен път без използване на целулоза. Притежават изключителна здравина, някои са непромокаеми, а дори има стикерни без лепилен слой. Недостатък е че са значително по-скъпи от традиционните.

Спрямо печатните машини хартията се доставят на роли или листи.

Най-разпространеният размер листов материал е 70/100 см. Този размер служи почти за еталон и спрямо него се правят повечето оферти и калкулации. Цял лист влиза в най-големите листови офсетови машини.

През последните години, много усилия се влагат в опазването на околната среда и за да се намали фирата се разработиха още няколко стандартни размера за лист хартия:

  • 60/84 см;
  • 60/90 см;
  • 61/86 см;
  • 64/90 см;
  • 64/94 см.

ЕКОЛОГИЧНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ХАРТИЯТА В ПОЛИГРАФИЯТА

FSC® (Forest Stewardship Council – съвет за опазване на горите)


Forest Stewardship Council ® (FSC) е независима, неправителствена организация с идеална цел, учредена с мисията да оказва екологично съобразено, социално полезно и икономически приложимо управление на световните гори.

За да сложите знак FSC® на вашето изделие е абсолютно задължително да няма прекъсване на веригата и всички контрагенти трябва да са сертифицирани по този стандарт: доставчици на дървесна маса, производители на хартия, търговци на хартия и печатници, за да може да се проследи и контролира всеки лист хартия.

PEFC

Сертифицирането по PEFC гарантира, че хартията, която използвате, е направена от пулпа, произведена изключително от гори с устойчиво управление, в съответствие с практики, съвместими със защитата на горските източници и икономическото и социално благо на засегнатите популации.
PCF (Process Chlorine Free) – технология без съдържание на хлор
Хартия, произведена без употребата на хлор при процеса на избелване на рециклирания материал.

EU ECOLABEL – европейски еко етикет

Европейският Ecolabel е европейски сертификат, управляван от Европейската комисия с независими и безпристрастни организации, отговарящи за прилагане на национално ниво.
Европейският Ecolabel гарантира много ниско въздействие върху околната среда при производството на хартия посредством ниски емисии във въздуха и водите, намалена консумация на електроенергия, повишена степен на оползотворяване на отпадъците и превантивни мерки по отношение на човешкото здраве.

ПЕЧАТНИЦА Джусита-ДЕС е сертифицирана по тези стандарти и може да поставя щемпел на всички отпечатани материали, когато е заявено от клиента предварително, за да се спазват всички нормативни изисквания на стандартите.

Прегледайте и другите ни статии в блога ни, ще откриете полезна и интересна информация.

Джусита – Дес ООД предлага разнообразие от услуги като изработка на външни реклами, прахово боядисване, водно рязане и металообработка.

Следваща статия: ОПАКОВКИТЕ